Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον Καραγκιόζη


ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ

     Η γνωριμία των μικρών μαθητών με τον αγαπημένο ήρωα αλλοτινών εποχών, τον Καραγκιόζη και την παρέα του, ήταν μια πρόκληση, ειδικά τώρα που μικροί – μεγάλοι ζουν στην εποχή της τεχνολογίας, της ηλεκτρονικής εικόνας και των ψηφιακών ηρώων.
    Έτσι οι δασκάλες της Γ΄τάξης μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο θέατρο Σκιών και τον αγαπημένο Καραγκιόζη.
     Ερεύνησαν και έμαθαν για τους ήρωες, εντόπισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, άκουσαν τη μουσική τους και λικνίστηκαν στο ρυθμό της. Τέλος, κατασκεύασαν φιγούρες, καθώς και μπερντέ, και συσσωρεύοντας όλη τη γνώση που προέκυψε, έγραψαν μικρά θεατρικά σκετς με πρωταγωνιστή πάντα τον αγαπημένο ήρωα και τους φίλους του.
    Ενσαρκώνοντας ως γνήσιοι καραγκιοζοπαίχτες όλη αυτή την παρέα, ταυτίστηκαν με τους ήρωες αλλά και με την εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνουν και αντιλήφθηκαν «πώς η πενία τέχνες κατεργάζεται», αλλά και πώς ο Έλληνας ο πολυβασανισμένος κατορθώνει και επιβιώνει χιλιάδες χρόνια τώρα παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το μικρό του έθνος.
       Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενεργοποίησε σχεδόν όλες τις αισθήσεις των παιδιών και προσεγγίστηκε διαδραστικά μέσω όλων των μαθημάτων. Ενεργή ήταν και η συμμετοχή των ειδικοτήτων Φυσ.Αγωγής , Εικαστικών,  Μουσικής και φυσικά Θεατρικής Αγωγής. 
       Η  διαδρομή αυτή ολοκληρώθηκε με μικρές παραστάσεις Καραγκιόζη που έδωσαν οι ίδιοι οι μαθητές προς τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου με τα θεατρικά που τα ίδια τα παιδιά έγραψαν.
Και ….θα φάμε , θα …πιούμε και δε  θα κοιμηθούμε νηστικοί αλλά θα ξεποδαριαστούμε στο γλέντι !!!





ΦΙΓΟΥΡΕΣ


Καραγκιόζης
Μπέης

Μορφονιός

Σολωμών ο Εβραίος
Χατζηαβάτης


Σταύρακας


Αεροπλάνο

Μηχανή του χρόνου

Διονύσιος

Κνωσός

Μπαρμπα - Γιώργος

Αγλαΐα

Κολλητήρι

Βεζυροπούλα

Μπιρικόκος

Κοπρίτης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΑΞΕΙΣ












ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ