Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη



Ένας από του τέσσερις θεματικούς κύκλους των εργαστηρίων δεξιοτήτων για την Γ’ τάξη είναι η γνωριμία με τα επαγγέλματα. Σήμερα τα τριτάκια μας είχαν την τύχη να επισκεφτούν ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης μας, να γνωρίσουν την ιστορία του, να ακούσουν άγνωστες ιστορίες ζαχαροπλαστικής, να πειραματιστούν με διάφορα υλικά, αλλά και να μάθουν μικρά και μεγάλα μυστικά για την υγιεινή διατροφή.




Πόσα γλυκά πρέπει να τρώμε; Ποια σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή και ποια η πιο επιβλαβής; Από πού προέρχεται το κακάο; Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων; Ποια υλικά είναι καλό να αποφεύγουμε και γιατί; Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα; Αρκεί ένα τρόφιμο να είναι μόνο νόστιμο για να το φάμε, ή πρέπει να προσέχουμε και άλλα πράγματα, όπως τα συστατικά του και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την υγεία μας;



Αφού οι μικροί μαθητές μελέτησαν κι έμαθαν όλα τα παραπάνω, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ζαχαροπλαστείου, μπήκαν στα βάθη της κουζίνας και γνώρισαν τα διάφορα μηχανήματα που βοηθούν να γίνεται η δουλειά του ζαχαροπλάστη ευκολότερη. Έπειτα, ντύθηκαν οι ίδιοι ζαχαροπλάστες και με τα μικρά χεράκια τους έπλασαν ζαχαρόπαστα, στόλισαν ο καθένας το δικό του κεϊκάκι, αλλά και ζωγράφισαν εικόνες με λιωμένη σοκολάτα, αντί για μολύβια ή μαρκαδόρους.






Η εμπειρία ήταν μοναδική και η χαρά των παιδιών μεγάλη, αφού φεύγοντας από το ζαχαροπλαστείο πήραν μαζί τους τα κεϊκάκια τους, ένα αναμνηστικό «πτυχιάκι» ζαχαροπλάστη, αλλά και πολλές πολλές υπέροχες γνώσεις και αναμνήσεις.