Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, οι μαθητές της Α' τάξης ασχολήθηκαν με το παραμύθι "Η τσαλακωμένη καρδιά του Πρασινούλη" της Βασιλικής Κωνσταντίνου.
Το παραμύθι αυτό μιλά με ευαισθησία για τον εκφοβισμό, τις επιπτώσεις του και τη δύναμη που κρύβει η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση.
Αρχικά, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους "τσαλακωμένες καρδιές" από χαρτί, βιώνοντας έτσι συμβολικά τον πόνο και τις πληγές που προκαλούν τα άσχημα λόγια και οι πράξεις που μας πληγώνουν.
Στη συνέχεια, έγραψαν όμορφα λόγια αγάπης πάνω στις καρδιές τους, προσπαθώντας να τις "γιατρέψουν" και να επουλώσουν τις πληγές.
Ωστόσο, οι καρδιές δεν κατάφεραν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, κάτι που μας έκανε να αντιληφθούμε ότι ακόμα κι αν ζητήσουμε συγγνώμη, πάντα θα υπάρχει μια μικρή πληγή στην καρδούλα μας.
Έπειτα, ακολούθησε ένα παιχνίδι ρόλων, στο οποίο τα παιδιά ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους (θύτης, θύμα, παρατηρητής). Μέσα από το παιχνίδι οι μαθητές προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να τα εκφράζουν και να προτείνουν λύσεις για κάθε δύσκολη κατάσταση στην οποία έρχονται αντιμέτωποι.
Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα διαχωρισμού καρτών συμπεριφοράς. Οι κάρτες με τις θετικές συμπεριφορές τοποθετούνταν στην "πράσινη" πλευρά, ενώ οι αρνητικές στην "κόκκινη" .
Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες, τα παιδιά κατανόησαν καλύτερα την αξία της καλοσύνης, ενώ παράλληλα καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική κατανόηση.