ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:


  1. Μνημόνιο Ενεργειών 
  2. για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών
  3.  

ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

o Το καλύτερο μέτρο προστασίας σε περίπτωση σεισμού είναι η προετοιμασία και η ψυχραιμία.
o Μην επηρεαστείς από τυχόν πανικό του διπλανού σου.
o Μείνε ήρεμος. Ο πανικός δημιουργεί θύματα.


ΕΑΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΟΥ.

ü Μπες γρήγορα κάτω από το θρανίο σου και κάλυψε κυρίως το κεφάλι σου και την σπονδυλική σου στήλη.
ü Κράτα σταθερά το ένα πόδι του θρανίου σου.
ü Όταν ο δάσκαλος δώσει εντολή, τότε και μόνο τότε βγαίνεις κάτω από το θρανίο και ακολουθείς τις οδηγίες του για έξοδο από την αίθουσα και το κτήριο.
ü Κάλυψε το  κεφάλι και τον αυχένα σου με τα χέρια σου.
ü Στο διάδρομο και στις σκάλες περπάτα προσεκτικά και μην τρέχεις.
ü Όταν φτάσετε με τους συμμαθητές σου στο Χώρο Συγκέντρωσης / Ασφαλείας, κάθεστε σταυροπόδι και περιμένετε οδηγίες.
ü Εάν έλθουν οι γονείς σου (ή άλλος μεγάλος) να σε πάρει, ενημερώνεις οπωσδήποτε τον δάσκαλο σου ή άλλο εκπαιδευτικό κοντά σου.

ΕΑΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ.

ü Εάν ο σεισμός εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή της Γυμναστικής προσπαθείς γρήγορα να απομακρυνθείς από ότι επικίνδυνο μπορεί να βρίσκεται από πάνω σου (παράθυρα, μπασκέτα κλπ) και εφαρμόζεις την γενική οδηγία: «Μένω στο χώρο που βρίσκομαι, Σκύβω, Καλύπτομαι».
ü Όταν τελειώσει ο σεισμός με καλυμμένο το κεφάλι και τον αυχένα πάω στο Χώρο Συγκέντρωσης / Ασφαλείας κάθομαι σταυροπόδι και περιμένω οδηγίες.

ΕΑΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ή ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ, ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ή ΑΛΛΟΥ.

ü Εάν ο σεισμός συμβεί όταν βρίσκεσαι σε διάδρομο, την σκάλα ή κάπου αλλού και είσαι μόνος, παραμένεις εκεί, απομακρύνεσαι από τα παράθυρα και εφαρμόζεις την γενική οδηγία: «Μένω στο χώρο που βρίσκομαι, Σκύβω, Καλύπτομαι».
ü Όταν τελειώσει ο σεισμός με καλυμμένο το κεφάλι και τον αυχένα πάω στο Χώρο Συγκέντρωσης / Ασφαλείας κάθομαι σταυροπόδι και περιμένω οδηγίες.

Απόσπασμα από το Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσεων του Σχολείου - 
Επισημάνσεις προς τους γονείς / κηδεμόνες των μαθητών

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Το παρόν κείμενο αποτελεί παράρτημα του Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων του Σχολείου το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες και ενέργειες για την αποτελεσματικότερη προφύλαξη των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.
Σας ενημερώνουμε πως το σχολείο έχει φροντίσει για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία των μαθητών κατά τη στιγμή του συμβάντος (σεισμού / πυρκαγιάς), την παροχή Α΄ Βοηθειών σε παιδιά που τυχόν τραυματιστούν, την ασφαλή εκκένωση του διδακτηρίου προς τους χώρους καταφυγής και την προστασία των μαθητών μέχρι την παραλαβή τους από τους γονείς / κηδεμόνες ή τη μεταφορά τους με τη βοήθεια συνοδών, σε άλλο χώρο καταφυγής για την περίπτωση που ο προκαθορισμένος χώρος καταφυγής κριθεί ακατάλληλος).
Χώροι καταφυγής έχουν ορισθεί: 
Το, προς την έξοδο, Νότιο τμήμα της κεντρικής αυλής του σχολείου (Χ.Σ. 1).
Το προαύλιο έξω από τις προκατασκευασμένες αίθουσες (Χ.Σ. 2).
Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ο ανοιχτός υπαίθριος χώρος Νοτιοανατολικά του σχολείου. 
Οι ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσεων το οποίο: 
ü Έχει δομηθεί ακολουθώντας πιστά τις σχετικές οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθώς και τις αντίστοιχες του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
ü Περιλαμβάνει με λεπτομέρειες όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για τη διαφυγή από το εσωτερικό του κτιρίου μέχρι την έξοδο από αυτό καθώς και την προσέγγιση και παραμονή στους ασφαλείς χώρους καταφυγής.
Σας διαβεβαιώνουμε πως η εκπαίδευση επί των προβλεπόμενων διαδικασιών και η επιτυχής υλοποίησή τους αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχολείου. Η εξοικείωση του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών του σχολείου με τις διαδικασίες και τις ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης εξασφαλίζεται με τη τακτική διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας.
Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης είναι απαραίτητη η συντονισμένη δική σας δράση ως εξής: 
ü Σε περίπτωση κατάστασης κρίσης (σεισμός/ πυρκαγιά) μην επιχειρήσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με το σχολείο, διότι θα δυσχεράνετε την προσπάθεια επικοινωνίας του σχολείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (παροχή Α΄ βοηθειών, πυρόσβεση κ.λπ.).
ü Προσεγγίστε στο σχολείο κατά το δυνατόν χωρίς αυτοκίνητο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, σταθμεύστε όσο πιο μακριά από το σχολείο γίνεται και σε καμιά περίπτωση κοντά στην κεντρική είσοδο και προσεγγίστε με τα πόδια, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα).
ü Κατά την άφιξή σας στο σχολείο, αναζητήστε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που θα σας ενημερώσουν για το χώρο καταφυγής και τη διαδικασία παραλαβής των παιδιών σας.
ü Μπαίνοντας στο σχολείο, κατευθυνθείτε αμέσως στο χώρο καταφυγής, κεντρική αυλή του σχολείου, όπου είναι συγκεντρωμένη η τάξη των παιδιών σας, τα οποία θα παραλάβετε μόνο αφού ενημερώσετε τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και αφού βεβαιωθείτε πως αυτός σημείωσε στη σχετική κατάσταση την αποχώρηση του παιδιού. Αν έχετε παιδιά σε περισσότερες της μίας τάξης, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
ü Αν παραλαμβάνετε παιδί άλλης οικογένειας, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, δίνοντας στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο) καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό & σταθερό).
ü Αν η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού σας επιτρέπει την αποχώρηση, παρακαλούμε αποχωρήστε από το σχολείο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη επίβλεψη των μαθητών και η υλοποίηση των σχετικών ενεργειών μετριασμού των συνεπειών του συμβάντος.
ü Κανένας μαθητής δεν θα εγκαταλείψει το σχολείο μόνος του, αν δεν έρθει κάποιος να τον παραλάβει. Σε περίπτωση προσωπικής αδυναμίας να παραλάβετε τα παιδιά σας, επικοινωνήστε με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή με κάποιον άλλο γονέα στον οποίο θα αναθέσετε την παραλαβή του παιδιού. Τα παιδιά θα παραμείνουν ασφαλή στο χώρο καταφυγής ή σε άλλο καταλληλότερο χώρο, μέχρις ότου παραληφθούν από τους γονείς / κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που θα ορισθεί.
Το σχολείο δεσμεύεται πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των μαθητών του. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση κατάστασης κρίσης μην ενεργήσετε υπό το κράτος του πανικού. Για το καλό όλων προσπαθήστε οι ενέργειές σας να είναι ήρεμες και μεθοδικές.