Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη της Στ’ τάξης σε εργαστήριο μεταλλουργίας

Τα εκτάκια μας ξεπορτίζουν συχνά φέτος, αλλά πάντα επιστρέφουν πίσω στο σχολείο με περισσότερες εμπειρίες και πολύ χρήσιμες νέες γνώσεις. Αυτή τη φορά επισκέφτηκαν το εργαστήρι μεταλλουργίας του Γιάννη Κελεσή, στο βιοτεχνκό πάρκο της Ανώπολης, όπου συνδύασαν την Ιστορία με τη Φυσική, κι ανακάλυψαν με ποιον τρόπο όλες αυτές οι γνώσεις και πληροφορίες μαζί μπορούν να οδηγήσουν στην αισθητική δημιουργία και τέχνη.


Αγαπημένο στοιχείο της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης, ήταν η ευκαιρία που τους έδωσε ο κύριος Γιάννης κι ο βοηθός του ο Οδυσσέας να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μάθουν βιωματικά, δοκιμάζοντας μόνα τους να κατασκευάσουν καλούπια με πυρόχωμα, ώστε να δημιουργήσουν μπρούτζινα ομοιώματα μινωικών ευρημάτων.
Βάζοντας σε εφαρμογή τις γνώσεις τους για την θερμότητα και την θερμοκρασία, το φαινόμενο της τήξης και της πήξης, καθώς και για τις καταστάσεις της ύλης και πώς περνάμε από την μια στην άλλη (π.χ. εξάτμιση), κατάφεραν να κατανοήσουν σε βάθος την τέχνη της επεξεργασίας μετάλλων και τον τρόπο που οι Μινωίτες το μεταχειρίζονταν τόσες χιλιετίες πριν για να φτιάξουν αντικείμενα της καθημερινότητάς τους.
Και φυσικά, για άλλη μια φορά τα παιδιά στάθηκαν άξια της φήμης τους: παράλληλα με τη μάθηση αυτά φροντίζουν να περνάνε καλά όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, απολαμβάνοντας τις νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες  ενώ παράλληλα τις συνδυάζουν με διασκέδαση, παιχνίδι και ενίσχυση των δεσμών της ομάδας τους. 
Μια από τις πιο πλούσιες και απολαυστικές εκδρομές της παρέας!
Με το καλό και στην επόμενη!